Vinylové podlahy vs laminátové

DESIGNOVANÉ VINYLOVÉ PODLAHY vs. LAMINÁTOVÉ (ALLURA / CAMARO / DOMESTIC / FUTURA / EXPONA / PROJEKTLINE)

DESIGN – INDIVIDUALITA
1. Vzory , kamene, dlažby, dřeva,plechů, kovů, uni barvy a melíry – vše je v kolekci stejné tloušťky. Máme tak možnost nepřeberného množství kombinací a vzorování, různého směru kladení, bordur, intarsií, použití vzorovacích prvků, úprava formátu i v ploše, protože podlaha nemá spojovací prvky. Volnost prostoru a nápadů.
2. Podlaha pro kreativní lidi

VINYLOVÁ PODLAHA
– PODLAHA ODOLNÁ VŮČI VLHKOSTI I VODĚ
1. laminát není vhodný do prostor kde je riziko výskytu vody
(lednička, myčka, pračka, dřez+odpad, rozlité tekutiny -zvířátka, děti, zalívání květin.
Po haváriích s vodou se většinou vyměňuje celá laminátová podlaha.
2. Vinylová podlaha je nenasákavý materiál x laminát se po krátké době trvale deformuje
3. Vinylová podlaha má snadnou bezrizikovou údržbu

VINYLOVÁ PODLAHA – PODLAHA ODOLNÁ VŮČI POŠKOZENÍ
1. Nášlapná ochranná vrstva min. 0,30mm – 1,00 mm x lamino 0,03-0,10 mm podle typu
2. Odolnější proti pádům, např. kuch. nádobí, hraček. U laminátové podlahy dochází k vyštípnutí vzoru, který je přímo na povrchu
3. Třídy zátěže 31-34 / 41- 43 x laminátová podlaha pouze 31- 33
4. U vinylové podlahy se vymění jen poškozený dílec x laminátová podlaha se musí rozebrat až k místu výměny -je někdy nutné vystěhovat popř. rozmontovat nábytek, kuchyňskou linku. Může tak docházet k poškození spojovacích zámků, dílec již nelze použít, dílce již nebudou sedět jako před rozebráním – během užívání dochází k jejich deformaci.
5. Cena opravy a její rychlost

VINYLOVÉ PODLAHY A HLUČNOST
1. Podložka pod laminátovou podlahou nestačí k odhlučnění. Podložka je další položkou, která se nepoužívá pro montáž vinylové podlahy = úspora peněz.
Pokud Vám záleží na dobrých sousedských vztazích, chcete mít při návštěvě klid od hluku dětských hrátek nebo prostě „v klidu vypnout“, tak je vinylová podlaha lepší variantou.
2. designována vinylová podlaha má několikanásobně lepší akustické vlastnosti oproti laminátovým podlahám (test klíči), jak do místnosti, tak do konstrukce budovy.

VINYLOVÁ PODLAHA A PODLAHOVÉ TOPENÍ
1. Vinylová podlaha je rozměrově stabilnější oproti laminátové podlaze.
2. Vinylová podlaha má menší tepelný odpor = 2-4 x menší odpor než laminátová podlaha – dosáhneme tak rychlejší prohřátí prostoru a úsporu peněz
3. Vinylová podlaha je pocitově teplejší oproti laminátové podlaze = je tak kratší topné období, vyhříváme na nižší teplotu = máme úsporu peněz.

VINYLOVÉ PODLAHY DALŠÍ VÝHODY
1. dilatace – u vinylových podlah nejsou potřeba – z těchto důvodů nejsou nutné přechodové lišty, masivní soklové lišty= dosáhneme úspory peněz, estetického vzhledu
2. přirozený došlap vinylových podlah
3.U vinylových podlah je relativně čistá montáž x laminátová podlaha se řeže – vzniká tak prach – zaprášení světel, podhledů, stěn, žaluzií.
4. laminátová podlaha se musí rovnoměrně zatěžovat a nesmí být zatížena lokálně vysokou hmotností, např. knihovna, velké úložné prostory atd., jinak tak dochází k deformaci podlahy.
6. přesun materiálů – menší hmotnost a objem = úspora času a cest, nižší náklady
7. montáž v celku = není technologická pauza podlahovina – obložky – sokle. Montáž soklů a přechodových lišt josu souběžně s krytinou = máme tak úsporu času a cest.
8. jedna výška podlah – snížení rizik a komplikací s nedodržením výšek, úspora peněz za případné opravy výšek podlah – následného stěrkování
9. dřívější montáž – montáž je možná za vyšší vlhkosti podkladu
10. relativní vlhkost – laminátová podlaha je náchylná na změny relativní vlhkosti vzduchu. Vlivem kolísání léto-zima dochází ke vznikům spár. Místnosti s laminátem by měly být ihned po dokončení stavby trvale obydleny, aby byla zajištěna cirkulace vzduchu. V opačném případě dojde k uzavření stavby, jejímu „zapaření“ a deformaci-poškození laminátové podlahy. Není proto vhodné pro novostavby určené k pronájmu.

VÝHODY LAMINÁTOVÉ PODLAHY
Není spojen s podkladem – vhodné např. pro pronájmy, kde je nutné uvést podlahu do původního stavu.